Jak zarządzać użytkownikami w systemie Windows 10

  • Windows 10 przedstawia nowy interfejs do zarządzania użytkownikami.
  • Może istnieć wiele kont, co komplikuje administrację, jeśli nie zostanie wykonana prawidłowo.
  • Team Manager pozwala efektywnie zarządzać użytkownikami.
  • Usunięcie konta wymaga potwierdzenia zarządzania hasłami, jeśli są one chronione.

System Windows 10, oprócz nowego interfejsu graficznego, zmodyfikował również opcje wyświetlania ustawień. Choć niektórym nowe menu może wydawać się prostsze, dla wielu innych Microsoft jedynie skomplikował sytuację. Aby dodać , usunąć lub po prostu zarządzać różnymi użytkownikami na komputerze z systemem Windows 10 , możemy uzyskać dostęp do ustawień systemowych za pośrednictwem aplikacji Ustawienia i interfejsu graficznego lub z menu Komputer, co pozwala na znacznie szybsze i sprawniejsze wprowadzanie zmian.

Jeśli po raz pierwszy korzystałeś z systemu Windows 10 bez konta Microsoft, a później je dodałeś, Twój komputer z systemem Windows 10 prawdopodobnie ma dwa różne konta po zalogowaniu. Próbując usunąć pierwsze konto, okaże się, że nie jest ono dostępne w ustawieniach użytkowników systemu Windows 10, co wymaga bezpośredniego dostępu do narzędzia Zarządzanie komputerem. To najlepszy sposób na rozwiązanie wszelkich problemów lub pytań dotyczących konfiguracji komputera.

Zarządzaj użytkownikami w systemie Windows 10

  • W pierwszej kolejności trawimy do Team i klikamy prawym przyciskiem myszy, aby nacisnąć opcję Kierować.
  • Następnie otworzy się okno o nazwie Kierownik zespołu, w którym znajdziemy nie tylko informacje techniczne o sprzęcie, ale także informacje o ustawieniach, użytkownikach, pamięci, usługach.
  • Aby zarządzać użytkownikami, musimy w Narzędziach kierować system do Użytkowników i grup użytkowników.
  • Wyświetlone zostanie podmenu w postaci folderów o nazwie Użytkownicy i grupy. W każdym z tych folderów znajdują się użytkownicy i grupy, które mają dostęp do systemu.
  • Aby usunąć użytkowników lub grupy których nie chcemy, wystarczy przejść do danego użytkownika lub grupy, kliknąć prawy przycisk i wybrać usuń. Jeśli konto jest chronione hasłem, system poprosi nas o potwierdzenie, że jesteśmy prawowitymi właścicielami.

Dodaj jako preferowane źródło w Google